°1987, Brugge

Het lichaam is een object in mijn werk. Het wordt letterlijk geobjectifeerd en gedeseksualiseerd. Via installaties, video-collages en collages krijg ik controle op het lichaam dat we kennen en schep ik een nieuw beeld met bestaande vormen.

Wanneer we vormen zien die niet duidelijk zijn afgebakend, herkennen we patronen en kunnen we
bepaalde beelden ontwarren die eigenlijk niet gegeven zijn. We verkennen bewust en onbewust visuele stimuli door verbindingen te leggen bovenop of naast het beeld tot we ook effectief iets herkennen. We proberen het beeld te snappen en gaan ook andere beelden zien naar gelang onze verwachtingen. Als we verwachten een beeld van een vrouw te zien door de vormen en huidstinten die we zien, gaan we ook zoeken naar een vrouw. Door deze herkenning leggen we, zo zou je kunnen zeggen, stukken van onszelf in het beeld.

In mijn werk speel ik met dit fenomeen via een herhaalde bevreemding, ontkoppeling en heruitvinding van het lichaam. Er wordt een suggestie gedaan naar verbanden door montages te maken die inspelen op de verwachtingen die we hebben over wat we te zien krijgen. Het visueel misleidt worden door een beeld wordt ook wel een ‘Pareidolia’ genoemt. Dit wil zeggen dat je hersenen ‘naast het beeld kijken’. Een oerinstinct dat ons rap beelden laat vastleggen en herkenning gaat zoeken om vriend of vijand te kunnen onderscheiden.

Het lichaam wordt gezien los van het seksuele, los van gender en los van ethniciteit. Het wordt een geheel, we hebben er allemaal één en uiteindelijk bestaan we allemaal uit dezelfde imperfecties en uit vlees en bloed.

BIO:

Brugs kunstenaar, Elke Desutter, behaalde haar Master aan het KASK/School of arts Ghent in 2011, waarna zij de Provinciale prijs voor Beeldende Kunst van West-Vlaanderen won.
De laatste jaren hielp zij mee met het realiseren en cureren van projecten zoals ‘Passie & Obsessie, ‘Bokashi be’, ‘Inside/out’ en ‘The first on the left’.

Individuele projecten zoals ‘Donate Yourself’ vertrekken vanuit een archief aan beelden van het lichaam die zij via open-calls zelf gaat documenteren. Tijdens haar residentie in Slovenïe maakte ze met dit archief in-situ werk dat daarna ook mee vorm gaf aan haar solo-expo in Tielt.

Thema’s zoals objectivering, censuur, pareidolia’s en het lichaam an-sich komen telkens terug in Elke haar werk. Haar praktijk onderzoekt het letterlijk objectiveren van het lichaam door middel van foto- en videocollages, installaties en assemblages.

Referenties:

Lenscratch
Adieulacensure
VICE
Theartcouch
Theartcouch
Kolaj Magazine


+32485 74 39 66 | desutterelke@gmail.com | www.desutterelke.be