°1966, Gent
Hoger kunstonderwijs: Beeldende kunsten,
optie Schilderkunst, KASK 1984-1988

Over Ilse Selhorst

“De hemel is niet blauw en de vleugels van de meeuw kraken.”
Ilse Selhorst schildert secuur! Ze bundelt haar artistieke kundigheid in een zoektocht naar het niet vinden van wat gevonden moet worden. Er worden personages opgevoerd in onwezenlijke taferelen waarvan de vertelling ons in verwarring brengt, metaforische wandelingen in een binnenwereld bevolkt met wezenloze- en zo niet, rusteloze zielen.


Er is geen balsem voorhanden voor de wonde, maar achter een muur van eenzaamheid kan zich ook heel wat empathie verschuilen. En er is troost want het licht van de humor schemert tussen de smalle spleet van de deur. Je stapt erin als kijker, maar niet zomaar. De krassen op de ziel of de herinneringen daaraan werden minutieus op doek gedocumenteerd en juist daarom is het werk van Ilse Selhorst zo intrigerend, neen, zo innemend.

Proberen binnen te dringen in haar wereld kost tijd, misschien ook iets van inzicht, want weet, maar vergeet nooit . . . eens het geheim prijsgegeven, heeft men niets meer achter de hand, want laat ons eerlijk zijn; wat geweten is heeft niets meer nodig!
– Dirk Pauwels


. . . meer van Dirk Pauwels

De techniciteit van het schildersambacht is slechts één aspect van het scheppend vermogen van Ilse Selhorst. Om zicht te krijgen op haar artistieke vermogen is meer nodig dan een oogopslag. Haar werk negeert inhoudelijke duidelijkheid, doet nadenken, roept vragen op en brengt uit evenwicht. Metaforische taferelen, surreële personages, vreemde vormen en betekenissen zijn het universum van waaruit haar verbeelding ontstaat.
– Dirk Pauwels

Ilse Selhorst
August van Lokerenstraat 7, 9050 Ledeberg
0472 84 39 68 | ilseselhorst@gmail.com | INSTAGRAM